Trammelant in Troje

You need a plug-in, go to http://get.adobe.com/flashplayer/?promoid=BUIGP.

Synopsis

Eris, godin van de twist, is niet uitgenodigd op de bruiloft van Peleus en Tetis. Uiterst verbolgen hierover besluit ze de bruiloft in het honderd te sturen door het bruidspaar een gouden appel aan te bieden. Op de appel staat geschreven: ‘voor de mooiste’.

Drie op de bruiloft aanwezige godinnen, Aphrodite, Hera en Athene krijgen hierover slaande ruzie en betrekken alle andere bruiloftsgasten ook hierbij. De godinnen vragen de knappe Trojaanse prins Paris om het beslissende oordeel te vellen. Hij kiest voor Aphrodite omdat zij hem de liefde van de mooiste vrouw op aarde belooft. De mooiste vrouw op aarde is Helena, de vrouw van koning Menelaos van Griekenland. Paris verleidt Helena en wanneer zij met hem meegaat naar Troje, verklaart Menelaos de oorlog aan de Trojanen. Er volgt een heftige strijd die 10 jaar duurt. De Grieken hebben hun kampen voor de hoge stadsmuren opgeslagen maar krijgen het niet voor elkaar om Troje in te nemen.

Dan bedenkt de slimme Griek Odysseus een list: de Grieken bouwen een groot houten paard waarin zij zich kunnen verbergen. De Grieken vertellen de Trojanen dat zij zich willen overgeven en hen tevens een geschenk willen aanbieden. De Trojanen zijn zeer verheugd en halen het paard de stad in. Dan springen de Griekse soldaten uit het paard en kunnen de totaal verraste Trojanen verslaan en de stad eindelijk innemen.


Aantal rollen: 21 (kan ook gespeeld worden met 16 acteurs/actrices)
Aantal liedjes: 6 met zang, 1 instrumentaal
Literaire basis: naar het Griekse heldendicht Ilias van Homerus